25 ЛЮТОГО ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ 150-ЛІТТЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЬМЕННИЦІ, ПОЕТЕСИ, ПЕРЕКЛАДАЧА ТА ГРОМАДСЬКОГО ДІЯЧА ЛЕСІ УКРАЇНКИ

25.02.2021

25 лютого виповнюється 150 років від Дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-​Квітки) видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки. Мати Лесі Українки – письменниця Ольга Косач, літературний псевдонім Олена Пчілка, прищепила своїм дітям любов до української мови, народної пісні, казок і традицій. Дядько Лесі Українки –  відомий український вчений, професор Михайло Драгоманов, значно вплинув на становлення Лесі Українки як письменниці. Змалку дівчинка захоплювалася мистецтвом, мала неабиякий хист до музики, чудово грала на фортепіано. Говорять, що якби не хвороба, вона могла б стати геніальним композитором. У 5-річному віці Леся почала писати драматичні твори, а у 9 – написала свій перший вірш «Надія». За переказами, вона написала його під старим ясеном біля в’їзної вежі замку Любарта у Луцьку, який нині іменують Лесиним. Вона самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. Написала загалом понад 100 власних віршів і 20 драм. Випустила три збірки.

Свій творчий псевдонім поетеса запозичила в свого дядька, Михайла Драгоманова, який підписував публіцистичні твори «Українець». Що стосується імені, то Лесею її лагідно називали в сім’ї. Цікаво й те, що Леся Українка не лише писала вірші, а й створювала нові слова — їй маємо завдячити існуванням слів «промінь», «напровесні», а її мати, письменниця Олена Пчілка ввела в лексикон українців інше знайоме нам нині слово — «мистецтво».

За словами Івана Франка, тендітна й ніжна Леся Українка була «єдиним мужчиною в нашому письменстві». Заміж вона вийшла вже після 30 років за Климента Квітку — українського музикознавця-фольклориста, одного із засновників музичної етнографії, автора багатьох теоретичних робот, присвячених українському музичному фольклору.

Смерть наздогнала Лесю Українку в місті Сурамі в Грузії 19 липня 1913 у  42-річному віці. Поховали видатну українську письменницю, поетесу, перекладачку, громадську діячку на Байковому кладовищі в Києві.

Студенти НМУ знають і люблять творчість Лесі Українки, вони разом із викладачами кафедри україністики підготувала відеоролик, де розповідають про її життя і творчість, читають вірші.

 

Прес-центр