25 ГРУДНЯ КАТОЛИКИ, ПРОТЕСТАНТИ І ЧАСТИНА ПРАВОСЛАВНИХ ВІДЗНАЧАЮТЬ РІЗДВО ХРИСТОВЕ

24.12.2019

Третій рік поспіль Україна офіційно відзначає Різдво двічі. Частина релігійних общин святкує його 25 грудня, а частина  – 7 січня.

25 грудня є не тільки римо-католицьким святом, цього дня Різдво Христове відзначають православні деяких патріархатів, частина греко-католиків, баптисти, п’ятидесятники, лютерани, пресвітеріани, реформатські церкви, низка інших протестантських конфесій, приблизно 30% всіх релігійних общин України.

Серед православних 25 грудня Різдво святкують: Константинопольська, Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Елладська, Албанська, Кіпрська, Чеських земель і Словацька Православні церкви. Разом із тим Російська, Грузинська, Ієрусалимська, Польська, Сербська Православні церкви – 7 січня.

А ось Молдова та Білорусь, як і Україна, відзначають Різдво Христове двічі, 25 грудня і 7 січня. У багатьох країнах світу воно набагато популярніше за Новий рік. Весь християнський світ із особливим благоговінням і трепетом чекає на прихід Різдва, яке відкриває низку зимових свят і має безліч красивих традицій.

У ніч з 24 на 25 грудня, коли на небі з’являється перша зірка, вся родина збирається за святковою Вегілійною вечерею. Святвечір (Вегілія) — це особливий день, що наповнює людські душі теплом і милосердям, коли всі вірять у дива, бажають своїм рідним, близьким, друзям, знайомим і незнайомим щастя, здоров’я, дарують подарунки. Ми приєднуємося до всіх побажань і щиро вітаємо з Різдвом Христовим! У це світле свято зичимо кожній родині і всій нашій Україні миру і добра, взаєморозуміння і  любові, щастя і радості, достатку і міцного здоров’я, успіхів в усіх починаннях і всіх земних благ! Нехай справдяться всі ваші найзаповітніші мрії!

 

Прес-центр