24 СЕРПНЯ УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД ВІДЗНАЧАЄ 29-ТУ РІЧНИЦЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ СВОЄЇ КРАЇНИ

24.08.2020

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР переважною більшістю голосів ухвалила Акт проголошення незалежності України. Цей день прийнято вважати датою створення держави Україна в її сучасному вигляді.

Однак витоки цієї події сягають сивої давнини. Говорячи про незалежність України, ми не можемо обминути історії закладання її підвалин – існування на наших теренах Трипільської землеробської цивілізації з її високою культурою і величезними як для бронзової доби протомістами, постання на мапі Європи могутнього державного утворення – Київської Русі, виникнення на берегах Дніпра Козацької республіки  – Запорізької Січі, спроби створити самостійну Українську державу на початку і в середині ХХ століття.

У березні 1990 року відбувся всесоюзний референдум, завданням якого було зберегти Радянський Союз. Під тиском Народного Руху України за перебудову в Україні водночас із цим референдумом було проведено опитування, яке фактично відкривало шлях для поглиблення суверенітету України. Під тиском національно-визвольних сил 16 липня 1990 року Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Ця дата спочатку фігурувала як День незалежності України. Лише після відомих подій улітку 1991 року, прийняття ВР УРСР Акта проголошення незалежності України, проведення Референдуму 1 грудня того ж року спеціальною постановою дату «16 липня» було замінено на «24 серпня». Отже, уперше 24 липня як всенародне державне свято було відзначено 1992 року.

За 29 років багато чого змінювалось в Україні. Періодично виникало і далі виникає питання: проводити чи ні військовий парад? Нині свої корективи у програму святкових заходів на День Незалежності України вносить пандемія COVID-19. Указ Президента України Володимира Зеленського за № 318 від 12 серпня 2020 року «Про відзначення 29-ї річниці незалежності України», хоч і зобов’язує дотримуватиськарантинних обмежень, передбачає цілу низку урочистостей та інших заходів у столиці та великих містах України.

Ми вітаємо колектив Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, студентську молодь зі святом Дня Незалежності нашої Вітчизни! Бажаємо всім бути гідними її Громадянами. Нехай Бог береже Україну і українців.

 

Прес-центр