23 СЕРПНЯ – ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

23.08.2021

23 серпня 2021 року Україна відзначає День Державного Прапора України. Це свято з’явилося у календарі загальнонаціональних українських свят після Указу Президента України Л.Д.Кучми №987 / 2004 «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року. Пізніше його доповнив Указ Президента України В.А.Ющенка «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року №987», яким передбачалося обов’язкове підняття Державного Прапора не тільки на його День, але під час інших свят і акцій загальноукраїнського масштабу.

До цих указів День Національного Прапора відзначався офіційно лише у Києві, на муніципальному рівні, 24 липня. Саме цього дня – 24 липня 1990 року, за неймовірного навіть для столиці велелюддя, на щоглі біля фасаду будинку Київської міської Ради на Хрещатику замайоріло синьо-жовте полотнище. Під час цієї події пролунала в аудіо запису популярна ще з 1980-х років пісня композитора Геннадія Татарченка на вірш Федора Тишка «Як же нам жити на рідній землі», у якій, зокрема, є такі слова:

 

За синєє небо,

За жовте колосся

Боротися треба,

Щоб краще жилося.

 

За синєє небо,

За жовте колосся

Боротися треба,

Щоб щастя було.

 

Цими рядками один з авторів пісні – професор кафедри оториноларингології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, поет-пісняр, автор слів офіційного гімну НМУ Федір Олексійович Тишко увійшов і в історію становлення Дня Прапора України. А вірш цей, повторимося, був покладений на музику і став популярним у 1980-і роки, коли цілком можна було повторити долю архітектора О.М.Вербицького (1875-1958) – творця київського залізничного вокзалу, який зазнав переслідувань лише за те, що обриси будівлі комусь нагадали Тризуб (https://www.youtube.com/watch?v=QUB_GRHz5vE).

Окрема історія – підняття синьо-жовтого прапора над куполом будинку Верховної Ради України. Перед цим прапор заносили до сесійної зали. За одними джерелами – 23 серпня 1991 року, звідки й дата Указу Л.Д.Кучми. За іншими – раніше. Після тривалої дискусії і погроз тодішнього Голови ВРУ Л.М.Кравчука скласти повноваження, нарешті, було прийнято відповідну постанову і попри те, що на той час ще діяла Конституція УРСР, встановлено Національний – синьо-жовтий – Прапор України над будівлею Верховної Ради.

Революція Гідності, військові дії на сході України красномовно довели і доводять, що Національний Прапор України для синів і дочок нашої Батьківщини – не порожній звук. Синьо-жовте полотнище майоріло над Донецьким аеропортом, над звільненими від російських окупантів містами Донбасу, його з гордістю розпростер у Токіо олімпійський чемпіон Жан Беленюк, а завтра, 24 серпня 2021 року, на День 30-ї річниці Незалежності України, її Державний Прапор полине угору і затріпотить на щоглі над майданом, названим свого часу на честь цієї події.

                                                                                                             Прес-центр