21-ИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНГРЕС ЕНДОКРИНОЛОГІВ (ECE-2019)

24.06.2019

Травень та червень були насичені світовими ендокринологічними подіями. Саме в ці місяці щорічно проходить Європейський конгрес ендокринологів (ECE) та конгрес Американської діабетичної асоціації (ADA).

18-21 травня 2019 року у третьому за величиною місті Франції – Ліоні – пройшов 21-ий Європейський конгрес ендокринологів (ECE-2019). Це одна з наймасштабніших подій в світі ендокринології. Адже саме на цьому конгресі увага приділяється всій ендокринній патології. В цьому році обговорювались такі важливі теми: захворювання щитоподібної залози; наднирникові та нейроендокринні пухлини;  обмін кальцію і мінеральний склад кістки; діабет, ожиріння і метаболізм; патологія гіпофізу; репродуктивна ендокринологія; міждисциплінарна ендокринологія та суміжні дисципліни; навколишнє середовище та екологія.

У 2019 році Ліон зібрав під одним дахом конгрес-холу понад 3700 делегатів з більш ніж 90 країн світу. І особливо приємно, що кафедра ендокринології НМУ ім. О.О.Богомольця була представлена на цьому грандіозному заході. І не тільки у якості слухачів. Була представлена наукова роботи кафедри, яку доповіли PhD-аспірант кафедри Махмуд Удван, асистент Кобиляк Н.М., а також свою роботу представила асистент кафедри Кондратюк К.О. Присутніми були завідувач кафедри Комісаренко Ю.І, доцент Бобрик М.І.

А головне, що співробітники кафедри мали нагоду поглибити свої знання та обмінятися досвідом ведення пацієнтів з ендокринною патологією із колегами з усього світу. І тепер впроваджують останні рекомендації у своїй щоденній практиці.

Як відомо на сьогоднішній день, діабет – це не просто захворювання ендокринної системи, це епідемія світу та спосіб життя. Тому не дивно, що проводяться конгреси, симпозіуми, конференції по всьому світові по вивченню тільки цієї патології.

І однією з найвідоміших та найчисельніших подій є конгрес Американської діабетичної асоціації (ADA). 7-11 червня в центрі Moscone в Сан-Франциско, штат Каліфорнія була проведена 79-а наукова сесія. В одному місці зібралося понад 115 тисяч спеціалістів, щоб почути останні новини у діабетології. Саме ADA затверджує та впроваджує світові рекомендації по веденню пацієнтів з цукровим діабетом. Рекомендації оновлюються кожний рік.

Теми, які висвітлюють на конгресі, щорічно простягаються від молекулярних та рецепторних механізмів, експериментальних моделей, біохімічних особливостей розвитку діабету до сучасних технологій по лікуванню цукрового діабету.

Цьогорічі особлива увага приділялася веденням пацієнтів  з цукровим діабетом 2 типу та коморбідною патологією, а саме: серцева недостатність, хронічна ниркова недостатність, поєднання зі злоякісними новоутвореннями. Обговорювалися нові горизонти та можливості застосування інгібіторів НЗКТГ-2 та агоністів ГПП-1.

НМУ ім. О.О.Богомольця на з’їзді представила завідувачка кафедри ендокринології Комісаренко Ю.І., яка брала активну участь в обговоренні актуальних проблем діабетології.

Кафедра ендокринології,

відділ міжнародних зв’язків