21 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

21.02.2020

З 2000 року світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови. На ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 1999 року в Парижі було проголошено «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності». Було констатовано, що з 6000 мов світу майже половині загрожує зникнення. Це стосується переважно мов, носіями яких є менш ніж 10000 осіб, представників національних меншин.

В Україні проживає близько 130 національностей – носіїв 79 мов. Найпоширеніших із них – 43. Це мови народів, які оселилися в Україні з давніх давен і проживають компактними групами, мови представників тих етносів, які в силу різних обставин осіли на нашій землі в період між першою і другою світовими війнами, і нарешті, мови тих, хто прибув до України після війни, – переважно представників народів «третього світу». Окремо стоять мова титульної нації – українська – і мови корінних народів України – кримськотатарська, кримчацька і караїмська.

Хоч для вшанування рідної для українців мови встановлено 9 листопада, день пам’яті Святого преподобного Нестора Літописця, Міжнародний день рідної мови – слушний привід нагадати «і мертвим, і живим, і ненародженим, в Україні сущим» про важливість збереження і забезпечення повноцінного функціонування саме української мови, не забуваючи при цьому з повагою ставитися до всіх інших мов і діалектів.

У стінах нашого Університету нині навчаються вихідці з різних куточків Європи, Африки, Азії і обох Америк. Усі вони залюбки вивчають українську мову, не забуваючи при цьому своєї, рідної.

               

Прес-центр