20 ЛЮТОГО УКРАЇНА ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

20.02.2020

11 лютого 2015 року Указом Президента України було встановлено «День Героїв Небесної Сотні – 20 лютого» для щорічного його відзначення. Цей захід було започатковано «на підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 – лютий 2014), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

Список Героїв Небесної Сотні було відкрито 22 січня 2014 року, коли жертвами снайперської кулі стали Сергій Нігоян і Михайло Жизневський, а ввечері того ж дня у Бориспільському районі Київської області знайшли тіло замордованого Юрія Вербицького.  До 18 лютого кількість загиблих зросла до 9, а з 18 по 20 лютого, коли настав пік протистояння повсталого люду і режиму Януковича, полягло найбільше – 78, після 20-го лютого – ще 20.

З’явилося формулювання: Герої Небесної Сотні на жалобних вічах за загиблими побратимами, які супроводжувала народна пісня «Плине кача…». 105 Героям Небесної Сотні – громадянам України – було посмертно присвоєно звання Героїв України, а трьох іноземців – Михайла Жизневського, Зураба Хурція і Давида Кіпіані – посмертно нагороджено орденами Героїв Небесної Сотні. У Києві та на малих батьківщинах Героїв Небесної Сотні з’явилися вулиці, меморіали й монументи на їхню честь.

Є такий меморіал і на території нашого Університету. Чимало його викладачів і студентів були учасниками Революції гідності, а нашу випускницю, Олесю Жуковську, про яку ми не раз писали, було поранено снайперською кулею під час надання медичної допомоги на Майдані. Можна з певністю стверджувати, що кількість жертв цих подій була б значно більшою, якби не героїзм медиків, серед яких були й представники НМУ імені О.О. Богомольця.

Сьогодні ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих Героїв Небесної сотні і всіх тих, хто поклав голови за Україну. Герої не вмирають, вони вічно житимуть у наших серцях і з небес нагадуватимуть нам, якою ціною завойовується наше право жити у вільній і незалежній країні.

 

Прес-центр