17 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПУЛЬМОНОЛОГА

17.05.2020

17 травня, у багатьох країнах світу відзначається професійне свято лікарів-пульмонологів. Цей день офіційно заснували у 1997 році і ось вже більше 20-ти років Всесвітній день пульмонолога є приводом не лише привітати лікарів цієї чудової спеціальності, а й нагадати громадськості про необхідність профілактичних оглядів дихальної системи і підвищити обізнаність суспільства про небезпеку захворювань органів дихання.

Розповідає завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор Василь Іванович Петренко:


Щодня крізь наші легені проходить близько 10 тис. літрів повітря, в середньому – це 20-25 тис. вдихів і видихів. Проблеми з дихальною системою можуть не тільки значно знизити працездатність і якість життя, але і несуть смертельну загрозу людині. Хвороби органів дихання залишаються найбільш розповсюдженими в Україні та світі, саме тому цей день є важливим як для лікарів-пульмонологів, так і для хворих людей.

Пульмонологія – розділ медицини, який займається вивченням, діагностикою та лікуванням захворювань легенів і дихальних шляхів. У деяких країнах пульмонологія називається «грудною медициною» або «респіраторною медициною». Пульмонологія зазвичай вважається розділом внутрішньої медицини, проте має тісні зв’язки з реаніматологією та інтенсивною терапією, оскільки займається в тому числі і пацієнтами, клінічний стан яких вимагає штучної вентиляції легенів. Це особливо актуально під час пандемії COVID-19, що викликана коронавірусом SARS-CoV-2. Ця потенційно важка гостра респіраторна інфекція може протікати як в легкій так і у важкій формі, специфічні ускладнення якої можуть включати вірусну пневмонію, що спричиняє гострий респіраторний дистрес-синдром або дихальну недостатність.

У день професійного свята з усією теплотою вітаємо всіх лікарів-пульмонологів! Щиро бажаємо нових досягнень і перемог, впевненого руху вперед, натхнення і успіхів у всьому!  Нехай вам і вашим пацієнтам завжди дихається легко!

 

Прес-центр за матеріалами кафедри фтизіатрії та пульмонології