17 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ

17.05.2020

Щорічно 17 травня в усьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з артеріальною гіпертензією (World Hypertension Day). Рішення про встановлення і відзначення цього дня було прийняте у 2006 році Всесвітньою Лігою Гіпертонії (World Hypertension League) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Метою проведення цього Дня є підвищення обізнаності населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії та поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.

Розповідає завідувач кафедри  пропедевтики внутрішньої медицини №1, професор Василь Захарович Нетяженко.

Високий артеріальний тиск — основний ризик-фактор підвищеної захворюваності та смертності від інсульту, ішемічної хвороби серця серцевої недостатностіта хронічної ниркової недостатності, що призводить до значних медичних і соціальних проблем та великих економічних витрат. Артеріальна гіпертензія (АГ) часто супроводжується іншими кардіоваскулярними ризик-факторами, такими як цукровий діабет, підвищений рівень холестерину або тригліцеридів у сироватці крові, а також куріння цигарок. Поєднаний вплив цих ризик-факторів значно підвищує можливість виникнення серцево-судинних і ниркових ускладнень, а також передчасної смерті.

Згідно офіційної статистики МОЗ України у 2017 році зареєстровано 7 751 199 осіб з ішемічною хворобою серця (ІХС) та 10 388 376 хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ), більша частка з яких жінки – 6 310 243 особи.

У клінічній практиці лікарів України використовується Європейська класифікація артеріальної гіпертензії за рівнем артеріального тиску. Гіпертонією вважаються артеріальний тиск, вищий за 140/90 мм рт.ст.

 

Класифікація АГ за рівнем АТ

Категорії CАТ,
мм рт. ст.
ДАТ,
мм рт. ст.
Оптимальний <120 <80
Нормальний <130 <85
Високий нормальний 130–139 85–89
АГ
І ступінь (м’яка АГ) 140–159 90–99
ІІ ступінь (помірна АГ) 160–179 100–109
ІІІ ступінь (тяжка АГ) ≥180 ≥110
Ізольована систолічна гіпертензія ≥140 <90

 

Щороку співробітники НМУ імені О.О. Богомольця беруть активну участь у заходах, що проводяться в Україні, спрямованих на виявлення нових випадків артеріальної гіпертензії, поширенні інформації про фактори ризику цього захворювання та підвищення поінформованості про важкі ускладнення від неконтрольованої гіпертонії.

Слід контролювати свій артеріальний тиск, вчасно звертатися за допомогою до лікаря, дотримуватися правильного режиму харчування, рухової активності та емоційного навантаження.

Декілька простих пораддля профілактики артеріальної гіпертензії:

– періодично вимірюйте артеріальний тиск;

– слідкуйте за появою нових симптомів: головний біль, шум у вухах, запаморочення, біль у ділянці серця, відчуття серцебиття;

– підтримуйте вагу у нормі (ІМТ = маса в кг/ зріст в квадраті в метрах, 18,5-24,9 – еквівалент нормальної маси тіла);

– обмежте алкоголь, відмовтесь від куріння;

– регулярно займайтесь аеробними вправами (мінімум 30 хвилин на добу);

– обмежте споживання солі (не більше 5 г);

– вживайте продукти, багаті на калій (крупи (особливо гречана, вівсяна, пшоняна), бобові (соя, квасоля, горох), фрукти (абрикоси, виноград, персики, кавуни, чорна смородина, плоди шипшини, у тому числі сушені курага, родзинки, чорнослив, фініки), овочі (кабачки, буряк, морква, баклажани, картопля), зелень (цибуля, петрушка, кріп, салат тощо).

 

Прес-центр за матеріалами кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1