16 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АНЕСТЕЗІОЛОГА

16.10.2019

 

16 жовтня 1846 року лікар-стоматолог Вільям Томас Грін Мортон у

Массачусетському загальному госпіталі, який був клінічною базою Гарвардської медичної школи,провів операцію під ефірним наркозом. Це була перша офіційно зафіксована операція із застосуванням анестезії, пізніше ця дата, 16 жовтня, стала відзначатися як Всесвітній день анестезії (World Anesthesia Day).

День анестезіолога святкує сьогодні наш співрозмовник, перший проректор з науково-педагогічної роботи та після дипломної освіти, професор кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії Ю.Л.Кучин.

  • Юрію Леонідовичу, чому ви обрали саме цю спеціальність?

Ю.Л.: Спеціальність анестезіологія передбачає відповідальність за життя пацієнта у найбільш серйозні періоди оперативних втручань або перебігу захворювання. Ця спеціальність ще у студентські роки найбільше приваблювала мене необхідністю приймати швидкі самостійні рішення в обмежений проміжок часу. Саме тому, починаючи з третього курсу, я працював у реанімації і зараз продовжую працювати за цією спеціальністю.

  • Анестезіологія – це порівняно молода галузь медицини?

Ю.Л.: Анестезіологія з’явилася значно пізніше за анестезію. Знеболювання цікавило людство в усі часи, а засоби анестезії існували у світі з давніх давен. Наприклад, індійські племена використовували для зниження чутливості сік різних рослин. Відомі приклади, коли древні практикуючі лікарі звернули увагу, що використання заспокійливих ліків, виготовлених з опію, коки, сприяло більш успішному проведенню операцій, що збільшувало шанси на одужання. До речі, саме давньоримський філософ, військовий лікар, фармаколог і натураліст грецького походження Діоскорид, перший застосував відомий сьогодні всім термін — «анестезія».

Новий поштовх анестезіологія отримала у 19 столітті, що напряму пов’язано з  розвитком хімії, коли почали синтезувати речовини, здатні пригнічувати свідомість. Першим з усіх засобів анестезії застосовували ефір. Це щодо загальної анестезії. Місцева ж анестезія почала розвиватися відтоді, коли з  екстракту листя коки вдалося синтезувати кокаїн у чистому вигляді. Вперше  лікарі-офтальмологи помітили, що можна знеболювати кокаїном і провели першу операцію під місцевою анестезією. Відтоді минуло багато часу, було модернізовано багато препаратів, розроблено нові методики. Зараз в сучасній медицині розрізняють не тільки загальну, місцеву, а й спинномозкову анестезію. Тобто розвиток суспільства, вдосконалення знань в галузі медицини, в тому числі й в анестезіології, призвів у результаті до виділення її в окрему гілку медицини, яка зараз супроводжує не тільки хірургію, але й інші області медицини. Препарати та методологія для проведення анестезії постійно удосконалюються і сьогодні під контролем лікарів анестезіологів-реаніматологів навіть найскладніші хірургічні маніпуляції проходять безпечно і комфортно, без страху й болю.Половина успіху операції залежить від роботи анестезіолога, він вводить анестезію, добираючи для кожного пацієнта засіб і дозування, контролює всі показники організму під час хірургічного втручання, слідкує, щоб хворий заснув і вчасно прокинувся.

  • Що для Вас особисто значить Всесвітній день анестезіолога?

Ю.Л.: Для мене це причетність до великої професійної когорти лікарів-анестезіологів-реаніматологів. Особливо важливо, коли ми вводимо у цю професію молодих людей. Ми вчимо своїх учнів поважати її, пишатися причетністю до неї.

Сьогодні у Всесвітній день анестезіолога бажаю всім колегам здоров’я, сімейного щастя, радості і побільше врятованих пацієнтів. Як жартують анестезіологи: «Щоб кількість інтубацій завжди дорівнювала кількості екстубацій». Бажаю, щоб лікарі-анестезіологи надавали пацієнтові не тільки необхідну медичну допомогу, але співчували йому, допомагали пережити важкий період свого життя і щоб завжди у відповідь отримували позитивні емоції.

 

Прес-центр