16 ТРАВНЯ – ДЕНЬ НАУКИ В УКРАЇНІ

16.05.2020

З 1997 року відповідно до Указу Президента України у третю суботу травня відзначається День науки. Національний медичний Університет імені О.О.Богомольця є одним із флагманів медичної освіти і науки в Україні. До наукової діяльності з перших курсів навчання активно долучаються наші студенти. Студентському науковому товариству, яке носить ім’я відомого педіатра, випускника медичного факультету Київського університету О.А.Киселя через два роки виповниться 140 років. Не одне покоління медиків пройшло його наукову школу і отримало путівку у цікаве творче життя. Сьогодні майже всі відомі вчені та професори нашого Університету отримали перше наукове хрещення в СНТ імені О.А.Киселя. Так, академік НАМН України, завідувач кафедри педіатрії №4, професор В.Г.Майданник у студентські роки свою першу наукову працю виконав у співавторстві з академіком В.П.Широбоковим. А на третьому курсі член СНТ Віталій Майданник уже досліджував патологію нирок. Наукові розробки активного гуртківця згодом стали його науковою спеціальністю. Під керівництвом свого наставника, професора В.Д.Чеботарьової, захистив кандидатську і докторську дисертації, став відомим вченим-педіатром в галузі дитячої нефрології. Сьогодні Віталій Григорович є автором близько 800 наукових праць, великої кількості монографій, посібників, авторських свідоцтв і патентів.

Пригадує свою наукову студентську юність нині декан стоматологічного факультету, професор Н.В.Біденко. Наталія Василівна протягом трьох студентських років очолювала СНТ стоматологічного факультету. Ці роки запам’яталися активною власною науковою творчістю. Вона пишається тим, що першим помітним науковим визнанням було отримання авторського свідоцтва на винахід у співавторстві з нинішнім член-кореспондентом НАМН України, професором В.О.Маланчуком. А наукова співпраця студентки Наталії Біденко із тодішнім завідувачем кафедри дитячої стоматології, професором Л.О.Хоменко визначила її подальшу професійну долю. Лариса Олександрівна згодом запросила талановиту випускницю продовжити трудову і наукову діяльність на кафедрі, де Наталія Василівна пройшла гідний шлях від асистента до професора.

Сьогодні студентське наукове товариство імені О.А.Киселя у надійних молодих руках. Виконує обов’язки голови СНТ студентка 4 курсу медичного факультету №1 Наталія Зохнюк. Вона з першого року навчання в Університеті захопилася науковою творчістю. Спочатку — це була кафедра анатомії, а згодом — кафедра акушерства і гінекології. Найвагомішим особистим досягненням студентка вважає перемогу на п’ятій грантовій студентській конференції. Проект її роботи з визначення ризиків збереження здоров’я матері і дитини знайшов відгук та підтримку авторитетного журі  і визнано одним із кращих. Серед активістів СНТ – п’ятикурсник медичного факультету №1 Сергій Деркач, студенти четвертого курсу цього ж факультету Олександр Комаров та Дарія Семушкіна, майбутній стоматолог четвертокурсниця Анюта Крупич, випускник медичного факультету №2 Леонід Домбровський та багато інших талановитих студентів, які самі ведуть активний науковий пошук і залучають до творчої діяльності інших студентів Університету. І під час карантину СНТ імені О.А.Киселя не припиняло своєї роботи. Юні науковці в онлайн-режимі проводили засідання гуртиків, брали активну участь у відеоконференціях. Сьогодні, зокрема триває активна підготовка до традиційної Міжнародної конференції молодих науковців AYMSCONF 2020. Організатори мають надію, що вона відбудеться у традиційному форматі.

Вітаємо всіх науковців нашого Університету з прекрасним святом – Днем науки. Бажаємо творчого натхнення, успіхів і нових наукових відкриттів.

 

Редакція газети «Медичні кадри»