13 ЛИСТОПАДА – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СЛІПИХ

13.11.2019

13 листопада у світі відзначається Міжнародний день сліпих. Ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах.

Розповідає проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор-офтальмолог Рімма Леонідівна Скрипник.

Р.Л.:13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих за допомогою придуманого ним шрифту. Він створив при школі друкарню і видав у ній декілька книг рельєфно-лінійним шрифтом. Це були перші книги для сліпих. У 1784 році в Парижі на свої власні кошти в своєму приватному будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». За книгами Валентина Гаюї незрячі навчалися аж до 1829 року, коли Луї Брайль винайшов шрифт. Враховуючи титанічну роботу Валентина Гаюї, який робив все, щоб покращити якість життя незрячих людей, Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла рішення в  день його народження – 13 листопада щороку відзначати Міжнародний день сліпих.

За даними ВООЗ, близько 300 мільйонів людей в світі страждає від порушень зору, з них майже 40 мільйонів незрячі. Щорічно кількість сліпих зростає на 1-2 млн. осіб. Якщо їх кількість й надалі зростатиме такими ж темпами, то до 2020 року в світі буде вже 100 млн. сліпих, адже що п’ять секунд втрачає зір один дорослий, а кожну хвилину – 1 дитина.

В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти. До речі, для України проблема дитячої сліпоти і порушення зору є вкрай актуальною, оскільки дитяча сліпота і слабкий зір в нашій країні займає 4 місце серед основних причин інвалідності дітей.

Міжнародний день сліпих ми відзначаємо з особливим розумінням,  відповідальністю і бажанням привернути увагу суспільства, всіх небайдужих до потреб сліпих, допомогти їм адаптуватися в житті. Медики, громадські організації проводять численні конференції, бібліотеки знайомлять відвідувачів із книжковими новинками, виданими шрифтом Брайля, влаштовуютьcя концерти, на яких виступають як відомі артисти, так і незрячі талановиті виконавці. Незважаючи на відсутність зору, окремі українці домоглися успіху в різних сферах діяльності. Таких людей запрошують розповісти про те, як незрячій людині реалізувати себе, розкрити свій потенціал.

Цього дня ми – офтальмологи закликаємо всіх громадян України не бути байдужими, звернути увагу на людей, які втратили зір і потребують нашої підтримки і допомоги.

 

Прес-центр