11 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖІНОК І ДІВЧАТ В НАУЦІ

11.02.2020

Жінки в науці сьогодні – це невтомні ентузіасти, які розуміють, що їхньої енергії, інтелекту та природного старання вистачає не лише на сім’ю, а ще й на заняття цікавою справою.

В НМУ імені О.О.Богомольця жінки активно залучаються до виконання наукових проектів. Із притаманною їм працьовитістю та наполегливістю виконують складні методики, із задоволенням опановують нові дослідницькі методи. Різноманітність ідей та вільне володіння алгоритмом наукового пошуку надає можливість реалізовувати найсміливіші проєкти на рівні світових шкіл.

Одним із таких «наукових островків» медичної науки є Науково-дослідний інститут експериментальної та клінічної медицини (НДІЕКМ), який очолює професор Лариса Валентинівна Натрус. П’ять років тому НДІ ЕКМ започаткував свою діяльність, утворившись із двох реорганізованих структур – колишнього широко відомого НІЛЦ та Інституту імунології. Було створено і розвинуто нові напрямки сучасних досліджень, які сьогодні є гордістю наукової школи НМУ. Це передусім молекулярно-генетичні дослідження, вивчення внутрішньоклітинних механізмів методом оцінки експресії протеїнів за рівнем РНК та дослідження ексклюзивних регуляторних білків методом ELYSA.

Активно до наукової співпраці залучаються кафедри університету. Суттєвий фрагмент виконали науковці під керівництвом біохіміка професора Людмили Володимирівни Гайової. Оригінальні результати генетичних особливостей гепатотоксичності пацієнтів було успішно висвітлено на міжнародному форумі в Японії.

Дві науково-дослідні роботи на замовлення МОЗ України виконуються разом із кафедрою патофізіології – їх очолює професор Тетяна Іванівна Панова. Присвячені вони патогенетичним аспектам розвитку цукрового діабету як на тваринній моделі, так і на пацієнтах.

Виключно на ентузіазмі гістолога професора Людмили Олександрівни Стеченко та її учениці Оксани Кривошеєвої продовжує свою діяльність лабораторія електронної мікроскопії НДІ ЕКМ. Ці дослідження завжди є «родзинкою» і наочно доповнюють дані щодо вивчення сучасних внутрішньоклітинних змін. До цього фрагменту із старанням залучено аспірантів кафедри гістології Юлію Осадчук та Олесю Остапко.

Вплив лікарських препаратів наші жінки-науковці вивчають на тваринній моделі разом із колегами фармакологічних кафедр. Під керівництвом професора Ганни Володимирівни Зайченко успішно завершує дослідницьку роботу Ганна Дорошенко. Активну співпрацю із клінічними фармакологами засвідчує  нещодавно завершена дисертація Олени Фіцнер.

Жіночий ентузіазм та прагнення знайти задоволення в науці притаманні не лише професоркам, а й молоді, яка старанно та наполегливо робить впевнені кроки на цьому нелегкому, але дуже важливому і творчому шляху.

Побажаємо їм натхнення, успіху та головне – задоволення від реалізації задумів!

 

Прес-центр за матеріалами НДІ ЕКМ