10 ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ НАУКИ В ІМ’Я МИРУ ТА РОЗВИТКУ

10.11.2019

З метою більшого усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки на проведеному 1999 року в Будапешті (Угорщина) Всесвітньому науковому форумі було рекомендовано, а Генеральною конференцією ЮНЕСКО 2001 року – засновано «Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку». Вперше його було відзначено у глобальному масштабі 10 листопада 2002 року.

Проректор з наукової роботи та інновацій НМУ імені О.О.Богомольця, професор Сергій Володимирович ЗЕМСКОВ:

«Якщо оцінювати стан науки в Україні в цілому і медичної науки – зокрема, то перше, що спадає на думку, це величезна спадщина, залишена нам нашими попередниками – вченими зі світовим ім’ям, у багатьох випадках – першопрохідцями і першовідкривачами. На жаль, за останні 30 років позиції, досягнуті ними в цілому ряді галузей науки і техніки, нині з тих чи інших причин втрачено. Але втрачено не безповоротно і це дуже важливо. У Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку, коли, за традицією, науковці всього світу підбивають підсумки і діляться досвідом, хотілося б зазначити, що час повернутися до відправних точок 30-річної давнини, оцінити й осмислити їх, переглянути з позиції сучасної світової медичної науки і рухатися вперед. Зрозуміло, зрушити з місця цю ситуацію можна з партнерами, які відкриті для співпраці, в чому переконують два конкретні приклади.

Перший – це плідне співробітництво в галузі оториноларингології НМУ з Варшавським університетом (Польща), про рівень якого можна судити з того, що розпочався взаємний обмін захисту докторських дисертацій.

Другий – це цикл спільних публікацій у міжнародних наукових журналах вчених кафедри загальної хірургії №1 НМУ і кафедри хірургії Любецького університету (Німеччина), присвячених проблемам хірургії підшлункової залози.

Звичайно, це лише кілька прикладів із багатого міжнародного досвіду нашого Університету, адже ми систематично поглиблюємо вже існуючі зв’язки та активно налагоджуємо нові з метою популяризації та обміну новітніми науковими технологіями та впровадження зарубіжних інновацій у сучасну медичну освіту.

 

Прес-центр