КУБОК УКРАЇНИ З ВОДНО-МОТОРНОГО СПОРТУ

07.09.2015

 

    22 серпня відбулась урочиста подія – Кубок України з водно-моторного спорту 2015 року, в якому вперше взяв участь екіпаж головного дитячого ортопеда-травматолога МОЗ України, завідувача кафедри дитячої хірургії НМУ, професора Анатолія Феодосійовича Левицького разом з сином, студентом НМУ 2 курсу медичного факультету №2 Євгеном Левицьким. Змагання пройшло під егідою федерації водно-моторного спорту України на території яхт-клубу «RIVIERA RIVERSIDE» у місті Києві, район Русанівського мосту.
Водно-моторний спорт в Україні засновано вже понад 100 років (перші змагання пройшли в Одесі ще в 1909 році). Це захоплюючий захід, за своєю видовищністю не поступається автомобільним перегонам, змагання проходили в декількох залікових класах згідно потужності встановленого двигуна: до 39 к.с.; від 40 к.с. до 69 к.с.; від 70 к.с. до 89 к.с.; понад 90 к.с.
З самого ранку в акваторії Києва можна було почути шум двигунів. За словами спортсменів, щоб перемогти в гонці, потрібно не тільки багато тренуватися, а й уміти ладнати з природою.
Специфіка водно-моторного спорту, подібно іншим технічним видам спорту, полягає в тому, що результат гонки залежить не тільки від психомоторних і вольових якостей гонщика, але і від технічного стану судна, ретельності настройки двигуна і, головне, здатності спортсмена “нутром” відчувати машину, “чути” її двигун.
Кільцева гонка – це чудовий, повний адреналіну, але виснажливий процес. Управління швидкісним спортивним болідом, що летить, ледь торкаючись поверхні води, по відчуттям і навантаженням схоже із польотом на пілотажному літаку. На швидкості до 100 км/год. розслабитися неможливо ні на секунду. Весь час нові фактори: суперники, пориви вітру, бризки на воді – кожне коло стає по-своєму унікальним, а ціна помилки занадто великою.
З гордістю відзначимо, що екіпаж у складі професора Анатолія Феодосійовича Левицького та Євгена Левицького, які виступають вперше, зайняли третє місце, залишивши позаду багатьох учасників, які мають за спиною призові місця і величезний досвід гонок в минулому.
Вітаємо екіпаж професора Левицького із заслуженою перемогою!

AK4V0239[1]